Analizy owoców cytrynników

Analizy owoców cytrynników wyhodowanych w Arboretum Kórnickim wykazały przeciętnie 3,7% cukrów, 4,8% kwasów organicznych, 0,66% pektyn, 0,22% garbników i 31,5 mg% witaminy C. Literatura podaje, że zawartość kwasów organicznych może wynosić nawet 12,6%. Są to głównie kwasy cytrynowy i jabłkowy oraz w niewielkich ilościach bursztynowy i winowy, Owoce cytrynnika mogą doskonale zastąpić cytryną. Są one aromatyczne, a w prżetworach — bardzo smaczne. W swojej ojczyźnie cytrynnik znosi surowe warunki klimatyczne; próby uprawy poza granicami jego naturalnego zasięgu, m.in. na Białorusi i Ukrainie, dały wyniki pozytywne, a i u nas w ogrodach botanicznych daje się on hodować bez szczególnego trudu. Należałoby zatem przejść do doświadczeń na szeroką skalę. Cytrynnik chiński może rozwijać się także jako krzew. Aktinidia kolomikta (Actinidia colomicta Max. — fot. 50). Zasługuje ona na największą uwagę spośród kilku gatunków należących do tego samego rodzaju.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: