Badania nad wpływem dojrzałości owoców porzeczki czarnej

Niekiedy wynosić ona może zaledwie 50 mg’%, częściej jednak jest znacznie większa i dochodzi do 300, a w poszczególnych wypadkach nawet do 400 mg% świeżej masy. Jak się zdaje, w latach upalnych i suchych bywa ona na ogół wyższa niż w latach chłodnych, pochmurnych i dżdżystych. Dotychczasowe badania nad wpływem dojrzałości owoców porzeczki czarnej na zawartość witaminy C dały wyniki rozbieżne. Według jednych najbogatsze są owoce niedojrzałe, które w miarę dojrzewania ubożeją,- według innych — wraz z dojrzewaniem wzrasta zawartość witaminy C, po czym spada dopiero w czasie przejrzewania owoców.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: