Bardzo cierpkie i kwaśne

Świeżo zerwane są bardzo cierpkie i kwaśne z powodu zawartości garbników, olejków eterycznych i kwasów organicznych, a przy tym twarde i gruzeł- kowate wskutek obfitości w miąższu zdrewniałych komórek kamiennych. Z czasem jednak pektyny ulegają enzymatycznemu rozkładowi i słabiej spajają komórki; miąższ coraz bardziej mięknie. Alkohol, zwany sorbitem, i skrobia, znajdujące się w niedojrzałych gruszkach, przemieniają się częściowo w cukry. Ilość kwasów i garbników zmniejsza się. Owoce stają się mniej cierpkie i znacznie słodsze. Jadnocześnie miąższ nabiera ciemnego zabarwienia od garbników, utlenionych i połączonych z solami żelaza.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: