Do przewozu na dalsze odległości oczyszcza się plon z liści

Przechowuje się ją w całych baldachach z liśćmi w koszach lub ażurowych skrzynkach albo luzem w warstwie grubości 10—15 cm, w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu (w temperaturze 0—5°C i wilgotności względnej 80—85°/o). Do przewozu na dalsze odległości oczyszcza się plon z liści oraz szypułek i pakuje w ażurowe skrzynki, mieszczące 16—20 kg owoców. Można także przewozić owoce w całych kiściach zapakowane w kosze mieszczące do 40 kg produktu. W takich warunkach można jakoby przechowywać jarzębinę przez okres wynoszący ok. 6 miesięcy. W czasie długotrwałego przechowywania wartość odżywcza jarzębiny obniża się wskutek zmniejszenia zawartości cukrów i kwasów organicznych.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: