Dzikie jabłka są bardzo kwaśne i cierpkie

Dzikie jabłka są bardzo kwaśne i cierpkie, ponieważ zawierają znacznie więcej kwasów organicznych, a mniej cukrów niż jabłka sadowe oraz sporo garbników. Z kwasów zawierają głównie jabłkowy i niewiele cytrynowego. Stwierdzono także obecność kwasów salicylowego i borowego, ale w ilościach nieznacznych, zaledwie 4—6 mg na 1 kg świeżej masy owoców. Wśród cukrów przeważa fruktoza, glikozy zaś i sacharozy jest bardzo niewiele. Niedojrzałe jabłka zawierają pewne ilości skrobi; z czasem przemienia się ona w cukry, dzięki czemu jabłka po krótkotrwałym przechowywaniu stają się nieco słodsze.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: