Glikozydy

Glikozydy są połączeniami chemicznymi składającymi się z części cukrowej ^najczęściej glikozy lub innego cukru prostego) i niecukrowej, która może mieć rozmaity charakter; łatwo ulegają rozpadowi. Roztwory saponin pienią się podobnie jak mydło. O olejkach eterycznych wspomniano już poprzednio.
Najważniejsze jest jednak niedopuszczenie do zatruć. Aby to ułatwić, podano krótką charakterystykę (uzupełnioną fotografiami) najważniejszych gatunków roślin leśnych i półleśnych wydających mięsiste owoce trujące i niejadalne. Są jednak jeszcze inne gatunki roślin, wprawdzie rzadziej spotykane, ale także mogące spowodować zatrucie. Trzeba zatem ściśle przestrzegać podstawowej zasady: zbierać do spożycia wyłącznie owoce gatunków dobrze znanych i bez wątpienia jadalnych.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: