Ilość garbników mieści się zwykle w granicach 0,35—0,40%

Ilość garbników mieści się zwykle w granicach 0,35—0,40%; są one najczęściej wyczuwalne w smaku. Barwniki mające znaczenie dla przetwórstwa mieszczą się głównie w skórce. Zawartość związków azotowych może dochodzić lub nawet przekraczać 2% świeżej masy. W ich skład wchodzą głównie !) Patrz str. 182. związki szczególnie przydatne do odżywiania drożdży, co jest ważne dla winiarstwa. Pektyny, których ilość wynosi przeważnie ok. 1%, a niekiedy osiąga 1,5% odznaczają się dobrą zdolnością galaretowacenia. Dzięki tym składnikom i właściwościom owoce porzeczki czarnej są wyjątkowo dobrym surowcem na przetwory, zarówno domowe jak i przemysłowe.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: