Jądro dojrzałego orzecha

Jądro dojrzałego orzecha w stanie świeżym zawiera tylko 7—• —10% wilgoci, a ponad 90% przypada na suchą masę. Jest ono wyjątkowo bogate w wysokowartościowe, łatwo przyswajalne tłuszcze (oleje), których ilość wynosi najczęściej 60%, a niekiedy osiąga nawet 70^/0 świeżej masy. Jednocześnie zawiera 17— —22% związków azotowych, których główna część przypada na białka. Białka orzecha laskowego są także łatwo przyswajalne i cenne, jakkolwiek w ich skład wchodzą nie wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi ludzkiemu, co zresztą odnosi się do wszystkich białek roślinnych. Z węglowodanów jądro orzecha laskowego zawiera: ok. 3% celulozy, niewielkie ilości skrobi 2—5% sacharozy.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: