Jądro orzecha laskowego jest dość nietrwałe

Z powodu bogactwa białek, nawet przy niezbyt dużej zawartości wody, jądro orzecha laskowego jest dość nietrwałe. Toteż w ciągu kilku dni po zbiorze należy plon wysuszyć. Można go w tym celu rozesłać cienką warstwą w suchym, przewiewnym pomieszczeniu i codziennie szuflować.\Można też suszyć orzechy w ogrzewanej suszarni, ale w temperaturze do 35°C. Nadmiernie przesuszone orzechy można przed spożyciem odświeżyć, umieszczając je w wilgotnym pomieszczeniu lub na 30 min. wkładając do wody. Najlepiej przechowuje się wysuszone orzechy w workach z rzadkiej tkaniny, zawieszonych w przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze zmieniającej się w wąskich granicach.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: