Jarząb mączny

Jarząb mączny (Sorbus aria Cr. — fot. 24), zwany także; mąkinią, występuje dziko w lasach, na zrębach i na gołych skałach Karkonoszy, Tatr i Pienin,- na niżu zdarza się bardzo rzadko. Liście ma pojedyncze, jajowate, podwójnie piłkowane, od spodu pokryte gęstymi, białymi włoskami. Owoce jego mają kształt jabłuszek, a wielkość — drobnych czereśni; w stanie; dpjrzałości są szkarłatne, mączyste. Po przemarznięciu lub ule-1 żeniu nadają się nawet do bezpośredniego spożycia. Na wapiennych skałach w Tatrach i Karkonoszach rzadko; występuje jarząb nieszypułkowy (Sorbus chamaemes- pilus Cr. — fot. 25). Ma on liście jajowate lub owalne, piłkowane; owoce początkowo są pomarańczowe, w miarę dojrzewania brunatnieją.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: