Klasyfikacja, nazwy i określenia

Klasyfikacja, nazwy i określenia” (wybór), uzupełniony f paroma pojęciami i określeniami rozpowszechnionymi w praktyce. Wybitny .i® naukowiec, E. Pijanowski ujmuje produkty owocowe i warzywne w system klasyfikacyjny, którego podstawą jest stopień przetworzenia surowca i wyni- •!,’ kający stąd podział na konserwy (owoce i warzywa mrożone, apertyzowane, 1) Klon — potomstwo jednego osobnika powstałe przez rozmnażanie we- ‚tatywne i dzięki temu jednakowe pod względem właściwości dziedzicz- ¡ych. Znacznie więcej glikokininy niż w owocach znajduje się w liściach borówki czarnej, które zawierają ponadto wiele innych ciał czynnych, np. arbutynę, substancję gorzką erykolinę i co najmniej pięć związków flawo- nowych. Liście są stosowane w lecznictwie pod nazwą Folium Myrtilli.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: