Kompoty i mleczko orzechowe

W Czechosłowacji wyrabia się z nich kompoty oraz mleczko orzechowe (dokładnie roztarte z wodą orzechy, następnie przefiltrowane i aromatyzowane miodem lub olejkiem pomarańczowym). Na Kaukazie wytwarza się przeróżne narodowe potrawy i przysmaki z orzechów laskowych z miodem, brzoskwiniami lub winogronami, a także mąkę orzechową, bogatą w składniki odżywcze i dającą się przechowywać nawet ponad rok. Mimo tak wielkiej wartości użytkowej, orzechy dziko rosnącej leszczyny nie odgrywają u nas większej roli gospodarczej, a ich udział w zorganizowanym zbiorze wyraża się najwyżej setnymi procentu pozyskiwanych plonów. W naszym kraju baza orzechów laskowych jest rzeczywiście dość uboga, zwłaszcza że podszyty i zwarte zarośla leszczynowe owocują słabo.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: