Kora kruszyny

Kora kruszyny (Coriex Fiangulae — FP III i IV) jest jednym z najważniejszych surowców zielarskich, pozyskiwanych ze stanu naturalnego. Stosuje się ją w postaci wyciągów i rozmaitych mieszanek recepturowych i firmowych przy zaparciach, schorzeniach wątroby, woreczka żółciowego i śledziony, a to dzięki zawartości glikozydów glikofranguliny i franguloemodyny oraz całego kompleksu ciał czynnych. Nadaje się ona do użytku dopiero po rocznym przechowaniu lub przegrzaniu, gdyż w stanie świeżym zawiera związek białkowy ramnotoksynę, działający wymiotnie i drażniąco. Owoce używane są w lecznictwie znacznie rzadziej, chociaż zawierają w zasadzie takie same ciała czynne.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: