Kuliste, ciemnogranatowe lub ciemnofioletowe

Są one kuliste, ciemnogranatowe lub ciemnofioletowe, pokryte woskowym nalotem. Nazywają je zwykle tarkami, a w niektórych okolicach ciarkami. Pozostają one przez długi czas na krzewach i dzięki temu stanowią zimową spiżarnię dla ptactwa. Pestka zajmuje w przybliżeniu czwartą część masy owocu. Tarki należą do najbogatszych w cukry owoców leśnych, ale wskutek dużej zawartości wolnych kwasów i obfitości garbników (ok. 1,7%) mają smak kwaśny i bardzo cierpki. W stanie świeżym są więc niejadalne, a raczej jadalne tylko dla amatorów, którymi są przeważnie dzieci. W tarkach zamrożonych zawartość kwasów i garbników zmniejsza się, glikoza częściowo przechodzi we fruktozę; owoce stają się słodsze, jadalne.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: