Kwas jabłkowy, cytrynowy i sporo garbników

Zawierają do 5% cukrów, kwas jabłkowy i cy trynowy, sporo garbników, olejki eteryczne. U nas owoce czeremchy nie są użytkowane. Jest ich za mało,: aby organizować zbiór przemysłowy. Można by je natomiast; wykorzystywać ~w gospodarstwie domowym do wyrobu win, • a także marmolady i namiastek kawy. Na Syberii wytwarza się-‚ z nich rozmaite produkty, a przede wszystkim mąkę czerem- – chową (proszek z suszonych owoców), która jako dodatek do i mąki zbożowej służy do wypieku chleba, ciast, pierogów i róż- i nych wyrobów cukierniczych. W medycynie ludowej używają suszonych owoców czeremchy przy biegunkach, zamiast jagód borówki czarnej.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: