Marynaty w occie

W niektórych krajach robią z nich marynaty w occie. U nas używa się ich przede wszystkim do wyrobu win — bądź jako domieszki wzbogacającej w garbniki, barwiącej i aromatyzującej, bądź jako podstawowego surowca na wina jednogatun- kowe. Wytwarza się z nich także wódki gatunkowe. Do tych celów nadają się zarówno owoce świeże, jak i susz. W pracach Zakładu Technologii Owoców i Warzyw SGGW stwierdzono szczególną przydatność owoców tarniny do przemysłowej produkcji soków pitnych. Norma branżowa BN-65/9231-04 „Owoce świeże, tarnina” ustanowiona przez Dyrektora ZPL „Las” rozróżnia 2 klasy jakości.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: