Można odgoryczyć jarzębiną

Można odgoryczyć jarzębiną przez zagotowanie w wodzie lu przez parowanie1). Popularna fachowa literatura niemieck i czechosłowacka zaleca moczenie jarzębiny przez dobę w wo dzie osolonej lub lekko zakwaszonej octem. Uwalnia to jarzę binę od nadmiernej goryczy, jakoby nie obniżając zawartość cennych składników odżywczych. Jarzębina traci też gorycz) przynajmniej częściowo, wskutek przemrożenia jeszcze na drze wie przez przymrozki jesienne. Ale czekanie na przymrozki ni zawsze jest korzystne, gdyż owoce często opadają przed ich’ nadejściem. Próby sztucznego przemrażania jarzębiny są w toku.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: