Na świeżo owoców bzu czarnego nie jada się

Na świeżo owoców bzu czarnego nie jada się. Nadają się one natomiast do przetwórstwa oraz — podobnie jak kwiaty, a wyjątkowo także liście lub kora — stanowią surowiec farmaceutyczny. Suszony kwiat bzu czarnego (Flos Sambuci — FP III, IV) zawiera glikozydy flawonowe i inne, olejek eteryczny, kwasy organiczne, hormony, pewną substancję działającą napotnie i inne ciała czynne. Stosuje się go jako środek napotny i moczopędny. Owoc (Fructus Sambuci — FP III, IV) jest środkiem przeciwkaszlowym i przeczyszczającym, pobudza też wydzielanie gruczołowe. Ogólnie leków z bzu czarnego używa się przy grypie, przeziębieniach, nieżytach dróg oddechowych, anginie, gośćcu, chorobach nerek i pęcherza, a także przy egzemach, róży i rozmaitych innych chorobach skórnych. Owoce bzu czarnego wchodzą w skład ziołowej mieszanki przeczyszczającej i regulującej przemianę materii „Normosan”. Owoce bzu czarnego stanowią w zasadzie dobry surowiec dla przetwórstwa, zarówno przemysłowego, jak i domowego. Nadają się one na marmolady, powidła, galaretki, wina i ocet. U nas na razie używa się ich tylko jako niewielkiego dodatku do niektórych win i marmolad.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: