Największe ilości jarzębiny zużywa przemysł wódczany

Stosunkowo największe ilości jarzębiny zużywa przemysł; wódczany do produkcji wódek gatunkowych i likierów. W niektórych krajach robi się z jarzębiny kwaszonki (utrwalone przez fermentację mlekową) lub marynaty. Dojrzałe i wysuszone owoce, pod nazwą Fructus Sorbi, stosuje ; się w lecznictwie jako środek przeciwszkorbutowy, moczopędny’ i ściągający, przy niektórych dolegliwościach nerek, dróg moczowych, wątroby i woreczka żółciowego oraz schorzeniach spowodowanych przez niedobór witamin C i A. Być może, iż wkrótce ich zastosowanie w medycynie ulegnie znacznemu rozszerzeniu ze względu na zawartość kwasu parasorbowego.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: