Norma branżowa „Owoce świeże, głóg”

Norma branżowa BN-65 9231-03 „Owoce świeże, głóg”, ustanowiona przez Dyrektora Zjednoczenia Produkcji Leśnej „Las”, obejmuje owoce głogu jednoszyjkowego i dwuszyjkowego. Ustala ona 2 klasy jakości. W żadnej z nich nie dopuszcza się (bez tolerancji) obecności owoców nadgniłych. W klasie I nie dopuszcza się zmienionego zapachu i smaku oraz zawartości owoców zielonych, wilgotnych, zapleśniałych i owoców innych gatunków; toleruje się zawartość owoców pogniecionych nie więcej niż uszkodzonych — 5°/o, zaschniętych lub zdrewniałych — 0,5®/o, owoców innych gatunków głogu — 5*/o, zanieczyszczeń organicznych — O^/o i mineralnych — 0,l°/o, przy czym suma wad (oprócz owoców pogniecionych i uszkodzonych) nie może przekraczać 5°/o.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: