Okrywa ochrania rozwijające się zawiązki orzecha

Dzięki tym urządzeniom okrywa ochrania rozwijające się zawiązki orzecha, zanim dostatecznie stwardnieje skorupa. W miarę dojrzewania orze-, cha zmienia się barwa skorupy; początkowo jest ona niemal biała z odcieniem zielonkawym, potem nabiera odcienia żółtawego, wreszcie brązowieje. Stopniowo też skorupa wypełnia się jądrem, które po dojrzeniu jest otoczone skórką, zrazu białawą, potem stopniowo ciemniejącą. Dojrzałe orzechy wypadają z miseczek. Stanowią one ulubiony i pożywny pokarm nie tylko ludzi, lecz także zwierząt. Na przykład dla wiewiórek są one jednym z podstawowych składników pożywienia.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: