Owoce głogu zawierają na ogół średnie ilości witaminy C

Owoce głogu zawierają na ogół średnie ilości witaminy C, są natomiast zasobne w karoteny i związki flawonowe; wśród owoców leśnych wyróżniają się znaczną ilością witaminy Bj. Przy takim składzie chemicznym mają one mdły smak. W niektórych okolicach jedzą je po przemrożeniu, chociaż nawet wtedy nie nabierają zdecydowanych cech. Mają natomiast zastosowanie w lecznictwie i przetwórstwie. Pod nazwą Fructus Ciataegi rozumie się w medycynie przede wszystkim suszone owoce głogu dwuszyjkowego, jakkolwiek owoce głogu jednoszyjkowego uważane są za surowiec równorzędny.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: