Owoce powinny być świeże, suche, nie uszkodzone, zdrowe, wolne od szkodników

Pamiętać jednak trzeba, że są to i owoce bardzo nietrwałe, szczególnie łatwo ulegające fermen- 5 tacji alkoholowej lub octowej, toteż przechowuje się je tylko w razie konieczności i nie dłużej niż kilka godzin. Norma nie wprowadza żadnej klasyfikacji. Owoce powinny być świeże, ’ suche, nie uszkodzone, zdrowe, wolne od szkodników, dojrzałe, mieć właści- | wy smak i zapach. Dopuszcza się lekki posmak i zapach, wskazujące na początki fermentacji alkoholowej, lekkie zawilgocenie deszczem, rosą lub własnym sokiem oraz zawartość owoców zielonych nie więcej niż 0,5*/», brunatnozielonych — 1,5%, o słabej jędrności — 12,0%, zeschniętych — 1,0°/«, uszkodzonych — 10,0% i lekko zapleśniałych (co oznacza, że na powierzchni = występują gniazda pleśni o średnicy do 2 cm, w liczbie nie większej niż 4 sztuki w łubiance) — 6,0%, owoców jadalnych innych rodzajów i gatunków 0,1%, zanieczyszczeń organicznych — 0,5% i mineralnych — 0,1%. Suma wad nie może przekraczać 15%. Jeżeli owoce są przeznaczone na mrożonki, wymagania zaostrza się, mianowicie nie jest tolerowany alkoholowy posmak zapach, a lekkie zapleśnienie może wynosić co najwyżej 2,0%.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: