Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo kwasów

Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo kwasów, w szczególności cytrynowego, jabłkowego i nieco winowego, sporo związków azotowych, alkohol wyższego rzędu, zwany mannitem, oraz cenne dla przetwórstwa mocne barwniki karo- tenowe i flawonowe. W miąższu znajduje się dużo, bo aż 8—9% tłuszczów, co wśród owoców soczystych jest zjawiskiem niezwykłym. Wartość owoców rokitnika polega przede wszystkim na bogactwie witamin. Według badań polskich zawierają one zwykle ok. 200 mg°/o, a według danych zagranicznych niekiedy nawet do 600 mg°/o witaminy C. Badacze podkreślają przy tym, że nie stwierdzono obecności enzymu zwanego askorbinazą, powodującego utlenienie i rozkład kwasu askorbinowego.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: