Owoce są bardzo kwaśne

Wygląda malowniczo, zwłaszcza w maju i czerwcu, gdy kwitnie złociście, lub we wrześniu i październiku, gdy dojrzewają jego owoce — czerwone, podłużne, zebrane w zwisające, wiotkie grona. Mimo sporej zawartości cukrów owoce są bardzo kwaśne, gdyż bogactwem kwasów organicznych przewyższają wszystkie owoce leśne, a nie ustępują nawet cytrynie. Ilość kwasu jabłkowego może dochodzić do 6,5% świeżej masy. Stwierdzono w nich także obecność kwasu cytrynowego oraz niewielkich ilości kwasów lotnych. Owoce berberysu są ubogie w związki azotowe, zasobne natomiast w składniki mineralne.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: