Owoce są kwaskowe, bez goryczy

Owoce są kwaskowe, bez goryczy, dzięki czemu nadają się bez zastrzeżeń na przetwory. Podobny do niego jest jarząb pośredni (Sorbus hybri- da), mieszaniec S. aria i S. aucuparia-, odróżnić go łatwo, bp przy nasadzie liścia klapy dochodzą aż do jego osi. Cenne owoce daje jarząb domowy (Sorbus domesłica L. — fot. 27). Ojczyzną jego jest południowa Europa i Krym, ale już w południowej części Moraw rośnie dziko; w całej Czechosłowacji jest hodowany często, a niekiedy także u nas. Liście ma złożone, pierzaste, podobnie jak jarząb pospolity.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: