Pod względem ilości witamin dzikie jabłka zdecydowanie górują nad sadowymi

Pod względem ilości witamin dzikie jabłka zdecydowanie górują nad sadowymi. Jest w nich zwykle 30—60, a niekiedy 80 mg% witaminy C, ilość zaś witaminy P dochodzić może aż do 700 mg’%. Znajduje się też w nich nieco prowitaminy A oraz witamin Bi, B2 i PP. Są one bogate również w składniki mineralne: duże zasoby żelaza, magnezu, potasu, sodu i fosforu oraz wapnia, glinu, krzemu i siarki. Te sole żelaza są szczególnie dobrze przyswajalne przez organizm. Dzikie jabłka zawierają sporo pektyn, nadają się więc na produkty galaretujące. Na przykład w Bułgarii są one na równi z jabłkami sadowymi używane jako surowiec do przemysłowego wyrobu pektyn.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: