Ścina się całe baldachy jarzębiny

Należy go przeprowadzać zespołowo. Najodpowiedniejsze są 4-osobowe drużyny, wyposażone w sektory tyczkowe i ręczne, drabiny, płachtę, kosze robocze i wózek do przewożenia sprzętu i plonu. Ścina się całe baldachy jarzębiny, które spadają na płachtę podścieloną pod drzewo. Do oddzielenia owoców od szypułek używa się grzebienia koszyczkowego; pracę tę mogą wykonywać już w punkcie pozyskania robotnicy niewykwalifikowani. Jeżeli przewiduje to umowa z odbiorcą, można dostarczać jarzębinę także w postaci całych owocostanów wraz z szypułkami.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: