Sole mineralne zawarte w dzikich gruszach

Znaleziono w nich ślady karotenów, nieco witaminy BI oraz 12—21 mg% witaminy C, a więc na ogół więcej niż w owocach grusz hodowanych. W skład soli mineralnych zawartych w dzikich gruszach wchodzą: potas, sód, wapń, magnez i żelazo; znajdują się też mikroelementy siarki, boru, jodu, miedzi, cynku i arsenu. Odczyn popiołu jest zdecydowanie zasadowy. W dzikich gruszkach jest zazwyczaj mniej pektyn niż w dzikich jabłkach i mają one słabsze właściwości galaretujące. Dzikie gruszki odznaczają się obfitością enzymów, zwłaszcza powodujących utlenianie i rozkład wielu substancji organicznych. Dlatego też procesy dojrzewania i przejrzewania tych owoców odbywające się w czasie przechowywania powodują w nich bardzo wyraźne przemiany. Dzikie gruszki nadają się do spożycia dopiero w stanie przej- rzałości, w postaci tzw. ulęgałek.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: