Tarki przemrożone na krzewie

Również tarki przemrożone na krzewie mają smak znośniejszy. Tarki są dość zasobne w pektyny. Zawierają też barwniki an- tocyjanowe, dające — zależnie od kwasowości środowiska — barwy fioletowe lub czerwone. Według źródeł zagranicznych, tarki zawierają zaledwie 12—19 mg% kwasu askorbinowego, należą więc do owoców leśnych stosunkowo ubogich w witaminę C; nasze badania wykazują jednak, że raczej można by je ‚zaliczyć do owoców leśnych średniowitarninowych. Tarki nadają się na konfitury, dżemy, marmolady, galaretki i soki odznaczające się delikatnym aromatem i pikantnym smakiem.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: