Użytkowanie owoców leśnych w Polsce

Użytkowanie owoców leśnych w Polsce można by scharakteryzować w kilku zdaniach: Polska koncepcja organizacyjna w zakresie leśnej produkcji ubocznej, a m.in. użytkowania owoców leśnych, zdała pomyślnie próbę życia. Stwarza ona warunki do intensyfikacji produkcji, z jednoczesnym zachowaniem zasad nowoczesnej ochrony przyrody. Bazy surowcowe, z nielicznymi wyjątkami, są coraz lepiej wykorzystywane. Zestaw użytkowanych gatunków jest dość urozmaicony, jeśli na to pozwalają warunki przyrodnicze. Podstawowym gatunkiem jest borówka czarna, jakkolwiek jej przewaga maleje. Duże znaczenie mają owoce wysokowitami- nowe. Charakterystyczny jest eksport znacznych ilości jagód w stanie świeżym; bardzo żmudny i kłopotliwy, ale korzystny dla obu stron. Niewystarczające środki techniczne nadrabia się starannością i pieczołowitością.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: