W czasie dojrzewania owoców zawartość cukrów wzrasta

W czasie dojrzewania owoców zawartość cukrów wzrasta, a ilość kwasów organicznych pozostaje w przybliżeniu nie zmieniona. Jednocześnie zmniejsza się zawartość garbników. Dzięki korzystnemu stosunkowi cukrów do kwasów i zanikowi nadmiernej cierpkości, dojrzałe owoce aronii są bardzo smaczne i nadają się do spożycia na świeżo. Są też dobrym surowcem na przetwory, np. na dżemy, konfitury, soki pitne i galaretujące, syropy itp. Wina z nich są jakoby zbliżone pod względem smaku i wyglądu do niektórych gronowych win deserowych. Owoce aronii są też cenione jako dodatek nadający piękną barwę przetworom z bezbarwnych surowców. Dzięki zawartości ciał czynnych, a zwłaszcza witaminy C, owoce kr oni i mają też znaczenie w dietetyce i lecznictwie, mianowicie przy zwalczaniu nadciśnienia, arteriosklerozy i chorób popromiennych. W Związku Radzieckim wyrabia się przemysłowo tabletki CP, zawierające naturalną witaminę P z owoców aronii i syntetyczny kwas askorbinowy. Średnie plony owoców na plantacji aronii w ZSRR wynoszą 5—7 t z hektara rocznie, a wyjątkowo osiągają ponad 11 t. Wszystkie opisane w literaturze plantacje wykazują wydatną opłacalność. Słuszne i celowe byłoby podjęcie prac nad sprawdzeniem przydatności aronii czarnoowocowej do uprawy plantacyjnej i do za- krzewień odpowiednich typów i form w Polsce.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: