Witamina C zachowuje się lepiej niż w innych owocach

Dzięki temu witamina C zachowuje się w nich lepiej niż w innych owocach i łatwiej jest ją wykorzystywać. Oprócz niej w owocach rokitnika występują znaczne ilości witaminy P, na razie jednak nie ma dostatecznych danych, aby określić choćby rząd wielkości. Dużo jest też karotenów, bo kilkanaście lub dwadzieścia kilka miligramprocent). Ponieważ są one rozpuszczone w tłuszczach, więc tym łatwiej wchłaniane i bardziej przydatne dla organizmu. Z tego wynika, że oprócz róży rokitnik jest najbardziej witaminowy z naszych owoców.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: