Zapach nie stanowi poważniejszej przeszkody

Zapach nie stanowi poważniejszej przeszkody, gdyż w przetworach przestaje razić, a niekiedy przy wyrobie produktów owocowych dodaje się nawet czarną porzeczkę jako czynnik aromatyzujący. Z owoców czarnej porzeczki wytwarza się przeważnie dżemy; można wyrabiać także marmolady, galaretki, konfitury i soki rozmaitego rodzaju oraz nalewki i inne wódki. W winiarstwie moszcz fermentuje bez trudności, a dzięki garbnikom zawartym w tych owocach wina klarują się łatwo i dają się przechowywać. Przede wszystkim jednak owoce porzeczki czarnej nadają się do witaminizowania produktów oraz do wytwarzania koncentratów witaminowych.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: