Zawartość cukrów w owocach w miarę dojrzewania wzrasta

Zawartość cukrów w owocach w miarę dojrzewania wzrasta; może ona osiągać lub nawet przekraczać 10% świeżej masy. Pod tym względem owoce form sadowych są jeszcze bogatsze od dzikich, natomiast ustępują im pod względem ilości kwasów organicznych. Porzeczka czarna należy do owoców bogatych w kwasy organiczne, ¡których ilość może dochodzić do 4% świeżej masy. Jest to głównie kwas cytrynowy, stwierdzono też obecność kwasu jabłkowego i ślady kwasu bursztynowego. Na ogół owoce dzikiej porzeczki czarnej są też zasobniejsze od sadowych w garbniki, barwniki oraz związki azotowe.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: