Zawierają barwniki antocyjanowe i garbniki

Zawierają barwniki anto- cyjanowe i garbniki. Nasiona są bogate w tłuszcze. Z owoców tych można robić konfitury, galaretki, marmolady, nadzienie do cukierków, a zwłaszcza wina oraz wódki, likiery i inne napoje. W niektórych krajach przyrządzają z nich kwa- szonki i marynaty, przyprawy do jarzynowych i mięsnych potraw, a szczególnie gotowany z solą i papryką sos, który można przechowywać miesiącami (na Kaukazie). Należą one do owoców wysoko witaminowych, zawierają bowiem zwykle 60—80 mg%, niekiedy do 150, a nawet 170 mg°/o kwasu askorbinowego,- w niektórych okolicach są używane w medycynie ludowej jako lek przeciwszkorbutowy.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: