Znaczne ilości wapnia i żelaza oraz liczne mikroelementy

W składzie mineralnym występują znaczne ilości wapnia i żelaza oraz liczne mikroelementy w formie przyswajalnej, m. in.: miedź, molibden, mangan, bor i jod. Owoce aronii czarnoowocowej zawierają antocyjanowe barwniki, dzięki którym sok ma piękną, czystą barwę ciemnorubino- wą. Barwniki są tak intensywne, że nawet po 100-krotnym rozcieńczeniu sok zachowuje jeszcze wyraźny odcień różowy. Antocyjany wraz z flawonami i innymi związkami tworzą grupę ciał czynnych, określanych jako witamina P. Łączna ich ilość w owocach aronii waha się w szerokich granicach 1200— —5000 mg%, a najczęściej wynosi 2500—3500 mg%. Tak więc, owoce te są najbogatsze ze znanych źródeł naturalnych witaminy P. Nie są natomiast szczególnie zasobne w kwas askorbinowy; jego zawartość wynosi zwykle 14—28 mg%, a najwięcej 50 mg%. Stwierdzono także obecność karotenów i niewielkich ilości witamin: PP, B2, B9 i E.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: