Żurawina jest wysoko ceniona jako surowiec na przetwory i potrawy

W Polsce żurawina jest wysoko ceniona jako surowiec na przetwory i potrawy, a jej naturalne bazy są nader ubogie. Od dawna jest ona uznana za owoc deficytowy, niedobór jej jest tylko częściowo pokrywany z importu. W tej sytuacji Instytut Sadownictwa oraz Instytut Melioracji i Użytków Zielonych rozpoczęły prace nad plantacyjną uprawą żurawiny, przy żywym zainteresowaniu i pomocy kilku instytucji społecznych i gospodarczych, a przede wszystkim koszalińskiego oddziału Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Wodnych i Melioracyjnych, Wojewódzkiego Zarządu Wodnych Melioracji w Koszalinie i przedsiębiorstw produkcji leśnej „Las”. Pierwszym celem doświadczeń było sprawdzenie, jak owocuje w Polsce żurawina pochodzenia amerykańskiego oraz sprawdzenie i przystosowanie do naszych warunków podstawowych zabiegów agrotechnicznych stosowanych za granicą. Orientacyjne doświadczenia rozpoczęto w 1963 r. w miejscowości Rucianka pod Elblągiem. Pierwszy plon handlowy pozyskany w 1966 r. wynosił 1,9— —9,7 t w przeliczeniu na 1 ha, zależnie od nawilgocenia poletka, a średni ciężar owocu mieścił się w granicach 0,85—0,87 g.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj informacje ze świata i rożne ciekawostki z przeróżnych dziedzin wiedzy. Jestem nauczycielem z zawodu i wiem jak ważna dla człowieka jest wiedza i rozwój. Jeśli podoba Ci się formuła moich wpisów to zapraszam do śledzenia strony na bieżąco!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: